Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Έκδοση νέου Βιβλίου.

«Περί Δημοτικών Άξιων τραγουδιών»


Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πόλη μας, του γνωστού συμπολίτη μας γιατρού, ερευνητή και μουσικού, Σωτήρη Τόγελου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο της δημοτικής μουσικής παράδοσης του τόπου μας, το οποίο συνοδεύεται δωρεάν, από ένα συλλεκτικό cd, με εκατό δημοτικά τραγούδια, που κατά καιρούς ερμήνευσε και εξέδωσε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Στις 150 σελίδες του βιβλίου, εκτός από τα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του δημοτικού τραγουδιού περιλαμβάνονται και στοιχεία για τους συντελεστές αυτού, εννοιολογικές αναλύσεις, σχόλια περί δημοτικών Άξιων τραγουδιών, καθώς και οι εκατό στίχοι των τραγουδιών του συνοδευμένου cd.
Η πλούσια εικονογράφηση που κοσμεί τις σελίδες του βιβλίου αναβαθμίζουν την αισθητική του και κάνουν την ανάγνωση πιο ευχάριστη.
Το καλαίσθητο βιβλίο το οποίο είναι χορηγία του Ιδρύματος «Λεωνίδα Μακρή» με το συνοδευόμενο δίσκο cd, χορηγία της φωνογραφικής εταιρείας «ΗΧΟΓΕΝΝΗΣΗ», της Μεταξίας Καλαμπάκα, σχεδιάστηκε στις Γραφικές Τέχνες: Δημήτρη Τσιγάρα και εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Θρασύβουλου Βογιαντζόγλου.


Ο Σωτήρης Τόγελος, γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων. Τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στα Τρίκαλα και σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Ειδικεύτηκε ως Ω.Ρ.Λ/γος στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη Γερμανία.
Λατρεύοντας ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική δεν έπαψε να ασχολείται με αυτή και να ερμηνεύει γοητευτικούς σκοπούς με το λαούτο. Πιστεύει ότι η αυθεντική ελληνική μουσική υπήρξε ανέκαθεν η γνησιότερη έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου.
Έχει καταγράψει και συλλέξει εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια ανέκδοτα και γνωστά και έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα βιβλίο με τίτλο «Τραγούδια Παραδοσιακά». Επίσης έχει ηχογραφήσει πολλές κασέτες, δίσκους L.P. 33 στροφών και cd, με δημοτικά τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου