Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Παρουσίαση βιβλίου


Εκδήλωση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Αλφαβητάρι» και οι εκδόσεις «Καστανιώτη» την Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο art cafe Σουίτα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η γιατρός Ελένη Θώδη, καθώς και η συγγραφέας που θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των βιβλιόφιλων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά ο Παναγιώτης Μαγκλάρας , η Λιάνα Μήνια και ο Σωτήρης Νταούλας. Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947.Σπούδασε Ιστορία και Αθήνα.

Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και μυθιστορήματα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1987)και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999)για το μυθιστόρημα «Ελένη ή ο Κανένας», το οποίο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Αριστείο Γραμμάτων (1999)φτάνοντας ως την τελική κρίση.

Το μυθιστόρημα «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασάς» είναι το πρώτο Ελληνικό μυθιστόρημα που η Ουνέσκο περιέλαβε στη Συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της Ουνέσκο (1994).

Το βιβλίο της «Ο αιώνας των λαβυρίνθων» τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών (2003) και η συλλογή διηγημάτων «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005). Έργα της Ρέας Γαλανάκη έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αναφέρεται στην άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης ,το έτος 2000,όσο και το πασχαλινό έθιμο της καύσης του Ιούδα και δίνουν αφορμή για μια τομή στο «άβατο» των σύγχρονων ορεινών κοινωνιών της νήσου ,αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς Κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα μύθος, ένας μύθος για το απόλυτο κακό, βαδίζει πάνω στα σκοτεινά δικά του μονοπάτια, ξεκινά από τα βάθη του χρόνου και φθάνει ως τις μέρες μας, για να υπηρετήσει αλλά και να ερμηνεύσει τις άκαμπτες δομές των ορεινών κλειστών κοινωνιών.

Ένα «διπλό» βιβλίο ,που αποκαλύπτει ότι μύθος και σύγχρονη ζωή συμπλέκονται σε ενιαίο σώμα ,όπως άλλωστε και η λογοτεχνία με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου