Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Παρουσίαση Βιβλίου




Την Κυριακή 30 Μαΐου στις 11:00 παρουσιάζεται το λεύκωμα «Τρίκαλα», πάνω σε φωτογραφίες των Γιώργο και Γιάννη Ζαρζώνη και κείμενα του Χρίστου Ζαφείρη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τρικκαίων.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Παρουσίαση βιβλίου


Εκδήλωση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Αλφαβητάρι» και οι εκδόσεις «Καστανιώτη» την Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο art cafe Σουίτα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η γιατρός Ελένη Θώδη, καθώς και η συγγραφέας που θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των βιβλιόφιλων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά ο Παναγιώτης Μαγκλάρας , η Λιάνα Μήνια και ο Σωτήρης Νταούλας. Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947.Σπούδασε Ιστορία και Αθήνα.

Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και μυθιστορήματα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1987)και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999)για το μυθιστόρημα «Ελένη ή ο Κανένας», το οποίο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Αριστείο Γραμμάτων (1999)φτάνοντας ως την τελική κρίση.

Το μυθιστόρημα «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασάς» είναι το πρώτο Ελληνικό μυθιστόρημα που η Ουνέσκο περιέλαβε στη Συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της Ουνέσκο (1994).

Το βιβλίο της «Ο αιώνας των λαβυρίνθων» τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών (2003) και η συλλογή διηγημάτων «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005). Έργα της Ρέας Γαλανάκη έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αναφέρεται στην άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης ,το έτος 2000,όσο και το πασχαλινό έθιμο της καύσης του Ιούδα και δίνουν αφορμή για μια τομή στο «άβατο» των σύγχρονων ορεινών κοινωνιών της νήσου ,αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς Κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα μύθος, ένας μύθος για το απόλυτο κακό, βαδίζει πάνω στα σκοτεινά δικά του μονοπάτια, ξεκινά από τα βάθη του χρόνου και φθάνει ως τις μέρες μας, για να υπηρετήσει αλλά και να ερμηνεύσει τις άκαμπτες δομές των ορεινών κλειστών κοινωνιών.

Ένα «διπλό» βιβλίο ,που αποκαλύπτει ότι μύθος και σύγχρονη ζωή συμπλέκονται σε ενιαίο σώμα ,όπως άλλωστε και η λογοτεχνία με την πραγματικότητα.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής


Έγινε χθες την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010 στον χώρο του βιβλιοπωλείου Κηρήθρες η παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, «Όροφος μείον ένα».

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν ο Ηλίας Κεφάλας, ποιητής και κριτικός, και ο Γιάννης Πλεξίδας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας ενώ η ποιήτρια Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου διάβασε ποιήματά της.

Την οργάνωση της παρουσίασης είχαν το βιβλιοπωλείο Κηρήθρες και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Το βιβλιοπωλείο Κηρήθρες και οι εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, Όροφος μείον ένα, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010 στον χώρο του βιβλιοπωλείου.

Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κεφάλας, ποιητής και κριτικός, Γιάννης Πλεξίδας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας.

Ποιήματά της θα διαβάσει η ποιήτρια.


H Eυτυχία-Aλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Mόναχο το 1965. Kατάγεται από την Kωνσταντινούπολη. Σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και στα γερμανικά. Tο 1994 τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 1997 με το βραβείο ποίησης της Eλληνικής Eταιρείας Xριστιανικών Γραμμάτων, το 1997 με το βραβείο ποίησης «Λιλής Iακωβίδη» από την Eταιρεία Eλλήνων Λογοτεχνών, το 1986 με το βραβείο ποίησης της εφημερίδας Tα Nέα. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται και με το λογοτεχνικό δοκίμιο.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Παρουσίαση βιβλίου: Η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ


Η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ στη γενέτειρα του Ασκληπιού, Τρίκαλα Συλλογικό έργο 42 Συγγραφέων-μελών της ΕΕΛΣΠΗ Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων και η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε - Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), στα πλαίσια του: «Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει Σύνορα» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας την Τρίτη 4 Μαΐου 2010 και ώρα 19:30, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων (Ασκληπιού 3, 2ος όροφος).
Συντονίζει: ο Νώε Παρλαβάντζας, Δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5, Φωνή της Ελλάδας. Ομιλητές: Ηλίας Κατσιάμπας, Δημοσιογράφος- Συγγραφέας Ελένη Τέγου, Κοινωνική Λειτουργός, Παιδαγωγός- Συγγραφέας Βάϊος Φασούλας, Πρόεδρος ΕΕΛΣΠΗ Θα απαγγελθούν λογοτεχνικά αποσπάσματα και ποιήματα από τις δε-σποινίδες Έφη Γιώτη και Γιάννα Κιριλιτσένκο.
Η 4η Ανθολογία είναι μια ευγενής χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».